Finančné riaditeľstvo spustilo registráciu pre internetovú komunikáciu

12.01.2012 Bratislava

Bratislava 12. januára (TASR) - Finančné riaditeľstvo (FR) SR v týchto dňoch sprístupnilo na svojej internetovej stránke registračnú službu, ktorá umožní získanie bezplatného elektronického identifikátora. Vďaka nemu budú môcť všetky daňové subjekty plnohodnotne doručovať elektronické podania správcovi dane. Bude to možné bez nutnosti zakúpenia zaručeného elektronického podpisu (ZEP).

\"Slovenská republika sa týmto krokom zaraďuje medzi ostatné európske krajiny, ktoré umožňujú svojim daňovníkom komunikovať s daňovou správou plnohodnotne, elektronicky a bezplatne,\" povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva SR.

Elektronický identifikátor umožní všetkým daňovým subjektom vstup do novej aplikácie, z ktorej budú mať možnosť elektronicky doručovať podania správcovi dane. \"Nová forma elektronickej komunikácie je plne v súlade s Daňovým poriadkom,\" podotkla Uhrínová.

Sprístupnenie registrácie je prvou časťou procesu spúšťania bezplatnej elektronickej komunikácie. Nasledovať bude spustenie samotného systému, ktorý umožní podávanie dokumentov. \"V priebehu dvoch týždňov bude spustená aj samotná aplikácia,\" uviedla Uhrínová.

K dnešnému dňu bolo podľa nej vygenerovaných a zaregistrovaných viac ako 1200 žiadostí o registráciu. Pritom od 1. apríla 2012 majú povinnosť doručovať svoje daňové priznania elektronicky všetky daňové subjekty, ktoré sú platcami dane z pridanej hodnoty (DPH). \"Chceme upozorniť daňovníkov, aby si túto povinnosť nenechali na poslednú chvíľu,\" podotkla Uhrínová.

Podľa Petra Hennela z Prezídia Slovenskej komory daňových poradcov (SKDP), ktorá koncom minulého roka systém testovala, boli už v decembri zapracované niektoré pripomienky. \"Môžem konštatovať, že ten proces je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný,\" zhodnotil Hennel. Upozornil však, že osoba, ktorá sa registruje, musí mať k používanému počítaču administrátorské práva. Musí byť teda možné do počítača nainštalovať potrebnú aplikáciu.
 

Vyberte región